Mathias Abrahamsson
Mobil: 0734 43 03 34
mathias.abrahamsson@avprovider.se 

Jobbat i branschen sedan 1996 och startade AV Provider 2004 tillsammans med bl a Joakim Calming. 

Jag halkade in i AV-branschen på ett bananskal men det är å andra sidan inget ovanligt. Då det begav sig, alltså förra milleniet, fanns det inte tillstymmelse till något formellt sätt att utbilda sig till någon gren i detta yrke och begreppet ”Event” var knappt påkommet. I botten är jag utbildad Drifttekniker inom kraft- och värmeindustrin men höll på fritiden på med amatörteater vilket innebar allt från att apa mig på scen, till att försöka lösa ljud-/ljusproblem med extremt snäva budgetramar. Så när det via kontakter dök upp ett tillfälle så var det ironiskt nog mina erfarenheter från amatörteatern som fixade in mig och inte min utbildning från Chalmers. Men vad spelade det för roll? Jag kände instinktivt redan efter en dag att här blir jag fast och chansen att jag skulle jaga en anställning på t ex ett fjärrvärmeverk bleknade blixtsnabbt. Och så blev det. I en tid då SVGA som bäst höll på att slå ut VGA som den rådande standarden, LCD-plattor för OH var stekhett och kompetens att trimma in 3-rörs projektorer aktades högt.

Åren sprang  i väg med en rasande fart och tack vare den stora variationen och komplexiteten på alla jobb jag utfört tillsammans med goda råd från gamla rävar blev jag tillslut en riktigt kompetent AV-tekniker. Just AV-tekniker är ett ganska brett begrepp, vi ska helt enkelt kunna och veta ganska mycket om det mesta i branschen. Och så är det, även om jag har riktat in mig mest på ljud och IT. Det händer ju naturligtvis att vi stöter på utmaningar som varken Joakim eller jag behärskar. Då skadar det självklart inte att vi har byggt upp ett fantastiskt kontaktnät genom åren där alla olika typer av spetskompetenser existerar.

Förresten, om det var någon som undrade, självklart apar jag mig fortfarande på scen då och då. Det är ju ändå en fantastisk känsla att ibland kasta om rollerna och istället få vara personen som (med glimten i ögat) vrålar upp till ljudteknikern att medhörningen är kass!