Joakim Calming
Mobil: 0734 43 03 35
joakim.calming@avprovider.se 

Jag började i branschen den 10 Juni 1985, men historien börjar egentligen fredagen den 7 Juni.

Jag hade pryat på Haga El & Rör och hade frågat om jag kunde få ett sommarjobb där för att till hösten kunna bygga på utbildningen med ett tredje år. Något sommarjobb kunde jag inte få men en fast anställning erbjöd de. Okey tänkte jag, jag tar väl det och säger upp mig en månad innan höstens skolstart. Nu var det alltså avslutningsdag för eleverna på El- & telelinjen på Elof Lindälvs gymnasiet. En klasskamrat ställer sig då upp och frågar om det är någon som har hunnit ta körkort och vill ha ett sommarjobb?  Kanon tänkte jag och sa, Jag vill!

Sommarjobbet var på det företaget som då hade agenturen för Barco projektorerna i Sverige. Jobbet bestod i att åka runt i hela Sverige och montera projektorer och ljud på alla Arméns anläggningar. Där blev jag fast och jobbade sedan på samma företag under tio års tid och fick där uppleva hur tekniken att projicera bilder utvecklades. 1985 var det tunga 3-rörs projektorer som krävde en timmes intrimning.

Under dessa tio åren jobbade jag med både installation, inköp och uthyrning och fick på det viset en grundlig inblick i branschens olika delar. Under denna lärorika tid fick jag lära mig hur man improviserar och med tillgänglig teknik löser kunders olika behov.

Eftersom vi då jobbade väldigt nära Barco fick vi även möjlighet att prova en del saker innan de ens var tillgängliga för andra. Projektorerna utvecklades en hel del och till Volvos årsstämma 1992 använde jag för första gången i Sverige och kanske världen, Barcos nya ljusstarka LCD projektor. Dåtidens projektorer var på runt 2-300 ANSI lumens och Barco skickade då en prototyp av deras nya Barco Data 5000 som var på 1300 ANSI lumens.

Det var också under denna tiden som kundens behov blev ett viktigt rättesnöre för mig. Som den gången den nya VD´n samlade oss och förklarade att vi måste fokusera på våra kärnområden och inte att hyra ut kylskåp till våra kunder. Jag förklarade då vänligt men bestämt att om min kund behöver ett kylskåp till sin monter och vi råkar ha ett kylskåp på kontoret så hyr jag ut det.

Uppköp och sammanslagningar gjorde till slut att friheten att göra det jag trodde på krympte och när jag fick frågan om att börja på ett nystartat bolag 1995 så nappade jag direkt. De påföljande 10 åren var det fullt fokus på uthyrning både i Sverige och utanför landets gränser. Det var under dessa år som jag och Mathias blev arbetskamrater. Det var även då jag träffade Peter som hade ett företag som sysslade med Event.

Det var en väldigt intensiv period och förutom att göra Events i Göteborg så var det många resor upp till Stochholm och övriga landet när olika kollegor i branschen behövde hjälp. Även en hel del resor utanför landets gränser klarades av, hur många det blev vet jag inte. De flesta var i Europa men jag minns att jag vid ett tillfälle checkade in två stora projektorer som övervikt på ett flyg till San Francisco.

2002 fick jag frågan från Peter om att hjälpa till på World Congress of Gastroenterology i Bangkok. Vi skickade tre ton med Bild- & Tolkutrustning och var där i 17 dagar.

Efter 10 intensiva år med Event i över 20 länder så kändes det åter som att friheten minskade och nu var det dags att själv vara med och driva företaget. I Mars 2004 startade vi AV Provider och innan semestern hade vi hunnit med både Volvos årsstämma i Göteborg och olika Event i både Montreaux, Dublin, Berlin, Ljubljana och Köpenhamn.

Efter alla dessa år med event i olika konferensrum så har vi en stor kunskap om hur ett konferensrum skall utrustas. Det har vi försökt att dra nytta av genom att idag komplettera uthyrningsverksamheten med att även projektera och installera. Det har visat sig uppskattat av våra kunder och idag utgör det nära hälften av AV Providers verksamhet.